10.jpg

Minden egy elhatározással kezdődik

 

Így kezdődött a Budapest 18. kerület Tövishát utcai lakók sikertörténete is, amely során először a Tövishát és a Visnyovszky Lajos utcát határoló közterület, később a Sina Simon sétány újult meg a lakók közreműködésével.

 

A Tövishát utcai parkosítás annak a Környezetvédelmi Alap keretében kiírt pályázatnak köszönhető, amelyet 2011-ben hirdetett meg a Fővárosi Önkormányzat, és amelyet az OSZI ’95 Kft a lakópark megbízásából sikeresen megpályázott.

Ennek következtében 2012. áprilisában a növények kiválasztása, a szerszámok és a termőföld beszerzése után megkezdődhetett az előkészítés és a talajrendezés, amely során a silány sóderral kevert sittes talajt el kellett távolítani.

 

Ezután a friss termőföld leterítése és a fóliázás következett, amelyben a megbízott segítségeken kívül a hétközben otthon tartózkodó tulajdonosok is aktívan részt vettek, így már másnap elkezdődhetett a növények ültetése. Köszönhetően a lakók közreműködésének, néhány nap alatt mind a Tövishát utcai, mind pedig a Visnyovszky utcai oldalon lerakták az öntözőrendszert, majd különböző növényeket ültettek az egyik tulajdonos által készített virágágyáskeretekbe. A közterületet így olyan növények ékesítik, mit a fagyal, hibiszkusz, gyöngyvessző cserje, levendula és kerti pálmaliliom.

 

Emellett a lakópark C épület előtt a nagyobb zöldfelület kialakításáért füvesítésbe is kezdtünk, amelynek során a lehengerelt területet sűrűn bevetettük fűmaggal, majd újra lehengereltük.

 

Az újonnan ültetett növények locsolását és gondozását a tulajdonosok vállalták, hogy sokáig megőrizhessék a kis kert szépségét és azt a közösséget, amellyé a lakók a munka során kovácsolódtak.

 

Tekintse meg a munkához kapcsolódó galériánkat!

 

Bővebb beszámolót a lakópark blogján olvashat!

 

 

 

Kinn a Dorozsmai utcában…

 

A zuglói Dorozsmai utcai közterület-fejlesztés a Fővárosi Önkormányzat által 2011-ben kiírt Környezetvédelmi Alap támogatásával valósult meg, amelyet az OSZI ’95 Kft. által kezelt társasház területrendezésre és a környezet védelmére nyert el. A pályázat során a társasház lakói célul tűzték ki, hogy a járda és az úttest közötti fűsávot, amelyen addig autók parkoltak, közös erővel valóban zöld területté változtassák.

 

A megvalósítás a növények beszerzésével kezdődött – a fagyal csemeték egy Somogy megyei kis faluból utaztak a fővárosba. Emellett egynyári növények, többségében begóniák és büdöskék is helyet kaptak az újonnan kialakítandó zöldterületen.

 

A lejárt és megsüllyedt területet felásás és egyengetés után friss, jó minőségű termőfölddel terítették be a tulajdonosok. A sövény sávok alá fóliaterítés került, majd tölgyfakéreg-borítás, hogy megakadályozza a gazosodást.  A széles sávba a virágzó cserjék mellé még két virágágyás kialakítására is nyílt lehetőség, melyet a növények közé felhajtó autókat akadályozó esztétikus és látványos mészkő darabok kisebb darabjaival szegélyeztünk. A házban lakók - kisebb gyermekek, fiatalok és idősebb korosztály tagjai - szívesen részt vettek a virágok és növények elültetésében és locsolásában.

 

A járdák találkozásával kialakult sarokba alacsony sövény és levendula került, mely a nyárra illatozó színfoltja lesz ennek a területnek. A sövénysor és a járda közé fűmagot vetettünk, melyből reményeink szerint igazi zöld terület alakul ki. Az ültetést követően a társasház lakói locsolási rendet alakítottak ki maguk között, hogy ez a kis kert még sokáig üde színfoltja lehessen a Dorozsmai utcának.

 

A következő lépés a példamutatás volt.  Az utcán járva a szomszédos házak lakói érdeklődve figyelték a munkálatokat és kérdezgették, hogy miért és hogyan kerül a területrendezésre sor. Példánkat láthatóan mások is követték, mert a kerítéseken belül lázas kertészeti munkák kezdődtek és reméljük, hogy az elkövetkezendő években az utca további szakaszai is visszanyerik eredeti zöldterület jellegüket.

 

Tekintse meg fényképes beszámolónkat!  

 

A dorozsmai utca sikertörténetéről a társasház blogján is olvashat!